Lustrum video voor KBvG

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om de rijke geschiedenis van een 150-jarige organisatie in één pakkende video te vangen? Wij mochten dit doen voor onze opdrachtgever KBvG, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Ter ere van hun 150-jarige bestaan doken wij diep in hun geschiedenis en maakte we een cinematische video.

Wie is de KBvG?
De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is een publieksrechtelijke beroepsorganisatie en heeft als taak de goede beroepsuitoefening en de vakbekwaamheid van haar leden te bevorderen. De beroepsgroep telt ongeveer 600 gerechtsdeurwaarders. De gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die bij uitsluiting van ieder ander bevoegd is om bepaalde maatregelen te nemen ter uitvoering van een rechterlijke uitspraak.

scherm­afbeelding 2023 12 19 om 13.01.56

Een verkenning van de geschiedenis met Dreverhaven en oud-voorzitters
Een voor velen herkenbaar personage dat door een eeuwenoude kamer loopt gevuld met documenten die het verhaal van een organisatie vertellen. Hiervoor hebben we een iconische figuur uit de Nederlandse filmgeschiedenis ingezet, onze eigen Dreverhaven uit de film ‘Karakter’. In deze video voor de KBvG, bekijkt en herdenkt Dreverhaven de oude documenten en voorwerpen, terwijl we in een voice-over een toelichting horen over deze objecten. 

Deze filmische scènes hebben we afgewisseld met interviews met oud-voorzitters van de KBvG. Dit geeft de kijker inzicht in de échte mensen achter de geschiedenis. Hierdoor is deze video een samensmelting geworden van fictie en documentaire stijlen. 

De interviews hebben we afgenomen tegen een zwarte achtergrond om aan te sluiten bij de algehele sfeer van de video. De interviews hebben we verweven met de fictieve delen van de video door middel van het voorwerp dat besproken wordt in de voice-over te gebruiken als link naar het interview. Dit dient dus als een soort visuele en thematische brug, waardoor we vloeiend heen en weer kunnen schakelen tussen de fictieve scènes met Dreverhaven en de interviews met de oud-voorzitters. Deze aanpak zorgt daarmee ook voor meer samenhang in de video, waarbij de persoonlijke ervaringen van de geïnterviewden het verhaal verder verdiepen.

scherm­afbeelding 2023 12 19 om 13.02.56

Authentieke sfeer: De Pieterskerk als decor
De Pieterskerk in Leiden bood ons precies de sfeervolle achtergrond die we zochten. De Kerkmeesterskamer in de Pieterskerk, waar de scènes met Dreverhaven gedraaid zijn, past perfect bij de historische context van de video. Maar deze ruimte bracht ook zijn uitdagingen met zich mee. Vanwege het goudleerbehang konden we alleen gebruikmaken van LED lampen en moesten we extra goed uitkijken met het plaatsen en verplaatsen van ons materiaal. Daarnaast is het voor de ruimte niet goed om te veel en te lang verwarmd te worden, dus dat betekende fleece jassen aan en gaan!

Voor deze video was ons streven om dezelfde sfeer neer te zetten als in de film “Karakter”. Om dit te kunnen bereiken is een zorgvuldige selectie aan props zeer belangrijk. Bijvoorbeeld de oude groene notarislamp. Deze speelt een essentiële rol in het neerzetten van de gewenste sfeer en uitstraling. Maar ook de lampen in de achtergrond dragen hieraan bij. Daarnaast is er natuurlijk nog één element dat niet mag ontbreken als je deze sfeer wilt neerzetten en dat is de aankleding van Dreverhaven. Met zijn iconische zwarte fedora hoed en lange trenchcoat, wanen we ons gelijk in de film.

scherm­afbeelding 2023 12 19 om 13.04.57