Let’s go vertical! Livestreaming op TikTok

Bij PPCRN zijn we altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en innovaties. Dus toen wij de vraag kregen of wij een multicamera livestream konden verzorgen voor op TikTok was er natuurlijk maar één antwoord: yes we can!

Een livestream verzorgen is iets wat we regelmatig doen, voor zowel kleine als grote klussen. Maar wat deze livestream extra bijzonder maakte, is dat er gestreamed moest worden naar een verticaal platform, waarbij er ook nog eens rekening gehouden moest worden met de ‘safe areas’ van TikTok. 

Natively verticaal filmen

Na gesprekken met TikTok en interne onderzoeken werd het al snel duidelijk dat de beste manier om deze livestream te realiseren, was door ‘natively verticaal’ te filmen. Maar wat bedoelen we nou eigenlijk met natively verticaal filmen? De standaard manier om te filmen met een camera is met horizontaal beeld. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het beeld in de regie om te draaien, maar wat nog beter werkt, is om de camera op zijn zij te leggen. Het beeld wordt dan opgenomen op de manier hoe die ook daadwerkelijk gezien moet worden en je gebruikt de lens op de camera zoals deze bedoeld is. Dit moet natuurlijk wel veilig en stevig gebeuren, dus zijn we aan de slag gegaan met BRACKETS om onze camera’s verticaal te monteren op een statief. De camerabeelden kwamen daardoor in de regie op de ‘juiste’ manier binnen. Het grote voordeel hiervan is dat we de originele en maximale resolutie van de camera’s gebruiken. Maar ook de vormgeving moest natuurlijk ook op de juiste manier opgemaakt worden: als een horizontaal beeld dat gedraaid zou worden. Dit zorgde voor wat uitdagingen, maar niets dat niet te fixen is! 

Safe areas
Bij de productie van livestreams en televisie moet je altijd rekening houden met ‘safe areas’. Je wilt natuurlijk niet dat een presentator buiten beeld staat. Maar voor een livestream in TikTok ging het veel verder dan alleen zorgen dat alles in beeld te zien was. De ‘safe areas’ binnen TikTok hebben een grote impact op je beeld, omdat ongeveer een derde van het beeld, in dit geval de telefoon van een kijker, wordt ingenomen door comments en emojis. Een naamtitel onder in beeld brengen zou wegvallen achter alle comments. Dit vereiste veel planwerk en ook aanpassingen in de vormgeving. Maar dankzij goede connecties met TikTok hebben we snel alle ins-and-outs geleerd. 

Streamen naar meerdere accounts
Één van de interessante updates die de specialisten van TikTok ons leerden, is dat de livestream ook doorgezet kon worden naar andere accounts. Zo konden we dezelfde livestream ‘bridgen’ naar meerdere accounts binnen Tiktok om ervoor te zorgen dat overal tegelijkertijd dezelfde content werd gestreamed. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat elke livestream uniek is en dus eigen kijkers heeft met eigen comments. 

De livestream was een succes met erg veel positieve reacties en het heeft de opdrachtgever een hoop nieuwe volgers opgeleverd. Wij zijn ontzettend trots op het eindresultaat dat wij hebben neer kunnen zetten en de kennis die wij nu beheersen om een hoogwaardige livestream op TikTok aan te bieden.

Hebben we jou nieuwsgierig gemaakt en ben jij benieuwd of een TikTok livestream ook voor jou de oplossing is, neem contact met ons op! We praten je graag bij en laten je liever zien wat we in huis hebben. 

Hopelijk tot snel!

Meer blogs

20230816 1058 ppcrn 1 line bts lvermeulen 2703 webres
Videoproductie

AI als innovatieve partner in video

In het digitale tijdperk waar technologische vooruitgang en creatieve flair samenkomen, positioneert PPCRN zich als pionier in de ...
whatsapp image 2023 12 12 at 10.15.43
Live events

Het WLPF-Evenement 2023: Een hybride succes!

In de snel ontwikkelende wereld van de evenementenorganisatie en hybride bijeenkomsten, was het WLPF-evenement van 2023 een mijlpaal ...
20220818 130927
Videoproductie

Professionele camera vs. mobiele telefoon

Waarom zo groot? Mijn Iphone kan dit toch ook?! Als het gaat om het vastleggen van beelden zijn ...
Videomarketing

Bedrijfsvideo of brandvideo: Waar gaat jouw publiek echt voor zitten?

Stel je voor: Je zit in de bioscoop met een bak popcorn op je schoot. Ineens begint er ...
wouter keuris fotografie 124
Live events

Hybride evenement: hoe combineer je een fysiek evenement met online kijkers?

In het verleden waren we gewend om naar bedrijfsevenementen toe te gaan. Toen de pandemie opkwam, werd alles ...
Videoproductie

Show, don’t tell: de kracht van een recruitment video

De online wereld is altijd in ontwikkeling en dus ook de manier waarop we onze volgende collega vinden. ...