Video domineert het internet. Veel bedrijven zoeken smaakmakende videocontent om te delen op bijvoorbeeld de website of de socials. Want, video inspireert, activeert én converteert. Samen met onze Loyals Group-videopartner PPCRN creëren we deze smaakmakende content.
Maar hoe wordt dat beeld nu vastgelegd? Joost, video-duizendpoot bij PPCRN, geeft je een kijkje in de Master Control Room (MCR, regiekamer) van een live en/of opgenomen videoproductie.
Een video visueel aantrekkelijk maken is 1 ding. Dit ook nog eens combineren met de juiste inhoud is minstens zo belangrijk, maar ook een uitdagend aspect binnen videoproductie. De techniek die daarbij komt kijken is daarom de basis en van groot belang om de inhoud naar een volgend niveau te kunnen tillen. Tijd om de Master Control Room in te duiken!
Zóveel knopjes
Een vraag die ik regelmatig krijg, wanneer ik met een groep in een MCR sta: “Weet je ook waar al die knopjes voor zijn?” Het is voor operators (technici die de MCR bedienen) niet altijd nodig om alle knoppen te kennen, al moeten ze de betekenis van de knoppen die voor hun discipline van belang zijn, wél kennen natuurlijk. Om de betekenis achter deze knoppen te leren kennen, werkt het beste als operators zelf de knoppen gebouwd en ingedeeld hebben. Zo kennen ze dan alle knoppen en functies.
Algemene systemen
In de MCR zijn een aantal systemen aanwezig waar iedereen gebruik van maakt. Denk aan het grote scherm die de uitzending laat zien. Daarnaast is een groot scherm aanwezig met de multiview. Hierop zie je alle bronnen die de studio binnenkomen in één matrix. Ook de speakers waar de uitzending op te horen is, plaatsen we middenin de MCR. Bij een beeldregie met meerdere mensen is het namelijk heel belangrijk dat iedereen precies weet waar we in het programma zijn en wat eraan gaat komen.
De rolverdeling in onze MCR
Ik stel je graag voor aan de verschillende rollen die we bij PPCRN doorgaans inzetten. In onze MCR bij Loyals op locatie, is er plek voor de:
- regisseur;
- regieassistent;
- PTZ (Pan-tilt-zoom) -operator;
- schakeltechnicus;
- geluidstechnicus;
- playout-operator;
- lichttechnicus en
- Zoom-operator.
Dat is acht man/vrouw sterk. Gelukkig kunnen we, door veel systemen te automatiseren én met elkaar te verbinden, meerdere taken uit laten voeren met minder personen. Een écht ervaren regisseur kan zelfs in noodgevallen alles in zijn of haar eentje bedienen. Dit is niet wenselijk, omdat de regisseur hierdoor niet optimaal zijn of haar werk kan uitvoeren.
Naast bovenstaande taken is er in de studio nog een plek voor de opnameleider. De opnameleider is de ogen en oren van de regisseur. Bij grote producties is er altijd een geluid-assistent en algemeen technicus aanwezig, voor extra inzet. Dit omdat er dan vaak meer apparatuur aanwezig is, en dus meer kans op storing is, of omdat er bijvoorbeeld meer zenders aangebracht moeten worden bij sprekers.
Een plek voor de regisseur & regieassistentie
De regisseur heeft de schermen voor zich en beschikt over een intercom headset, net als de regieassistent. Vanaf hier kan er gepraat worden naar alle technici, maar ook naar de speaker in de studio. Óf direct naar het oortje van de presentator. Een knoppenpaneel bepaald naar wie de regisseur precies praat. Hierdoor hebben kijkers geen last van opmerkingen vanuit de regie. Vaak heeft de regisseur een – al dan niet digitaal – draaiboek voor zijn neus liggen. Regie is de baas over de productie en stuurt vanuit die taak dus iedereen aan.
Het juiste shot door de PTZ-operator
Er zijn verschillende camera-configuraties te maken. Zo is het mogelijk om bemande camera’s, vaste camera’s en op afstand bestuurbare camera’s te gebruiken. Zo’n op afstand bestuurbare camera noemen we ook wel “dome-”, “robot-” of een “PTZ”-camera. PTZ staat voor Pan, Tilt, Zoom. Dat zijn de bewegingen die je op afstand kunt doen met deze camera’s. Het voordeel hiervan is dat je meerdere camera’s door één persoon kunt laten bedienen. Dit scheelt extra cameramensen en je hebt minder ruimte nodig in je studio. De PTZ-operator bepaalt het shot dus voor meerdere camera’s. Daarnaast zorgt de operator dat alle kleuren van de camera’s hetzelfde zijn en dat de diafragma’s kloppen. Al deze instellingen kunnen per shot worden opgeslagen, zodat deze met één druk op de knop kunnen worden teruggehaald.
Regie over het kloppend hart: de schakeltechnicus
De schakeltechneut zit achter het bedieningspaneel van de beeldmenger. De beeldmenger is het kloppend hart van de MCR. Hierin worden alle beelden gemengd én geschakeld. Ook worden hier speciale PiP-jes (Picture-in-Picture) gemaakt. Hiermee kunnen we een extra beeld over het livescherm zetten.
De schakeltechnicus luistert naar de regieaanwijzingen, maar wordt ook geacht om zelf mee te denken en zo nodig beslissingen te nemen. Hij of zij zit écht achter het stuur van de uitzending.
Perfecte audio dankzij de geluidstechnicus
Rechts naast de PTZ-operator zit de geluidstechnicus. Hij of zij zorgt ervoor dat alle geluidsbronnen netjes binnenkomen in de geluidsmengtafel. Het is als netjes binnen de lijntjes kleuren. De groene metertjes worden opgevuld tot aan geel. Rood is te hard. De geluidstechnicus schuift de microfoons open van de persoon die op dat moment praat en zorgt voor de juiste balans tussen muziek en stemmen. Tijdens kleine producties zorgt de technicus ook voor het instellen en aanbrengen van alle zenders bij de sprekers. Als het een grote opdracht is, dan is hiervoor een extra geluid-assistent aanwezig.
Visuele elementen van de play out-operator
Links van de regisseur zit de play out-operator, deze technicus zorgt voor het uitspelen van alle visuele elementen. Vanaf één plek bestuurt de operator alle elementen die in de uitzending te zien zijn. Dit zijn dus ook bijvoorbeeld de visuals die in de achtergrond op de schermen in het decor aanwezig zijn. Naast vooropgenomen video’s kunnen ook half-transparante elementen of zelfs interactieve elementen (bv. een poll) worden toegevoegd aan de uitzending. De operator heeft een playlist voor zich met een speciaal toetsenbord om direct te anticiperen op wat er in de uitzending gebeurt.
Ook de muziek in de uitzending start de play-out operator, waarna de geluidstechnicus de balans regelt.
Lichttechnicus voor de juiste sfeer
Binnen enkele drukken op de knop kan de lichttechnicus standen terughalen van het sfeerlicht in de studio. Zo kan er gemakkelijk geschakeld worden tussen licht-scenes. De lichttafel wordt door deze technicus bedient. Alle schuifjes die aanwezig zijn verwijzen naar een kleur van een desbetreffende lamp. Alle kleuren worden opgebouwd vanuit rood, groen en blauw. De lichttechnicus zorgt vóór de uitzending dat het basislicht (het witte licht waardoor de mensen goed in beeld komen) is afgesteld op de personen die in de studio staan.
Live volgen dankzij de Zoom-operator
Natuurlijk moet de uitzending ook ergens gestreamd worden. Daarom zit links naast de play out-operator de Zoom-operator. De Zoom-operator regelt de Zoom- en Teams-calls. Hij/zij spreekt vooraf met mensen die op deze manier inbellen, bereidt ze voor en zet mensen klaar voor de uitzending. De operator kan buiten de uitzending al praten met de mensen die inbellen, om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden of te controleren dat de verbinding goed is.
Daarnaast geeft de Zoom-operator instructies aan de bellers over camerahoek, geluid, licht en wat er mogelijk te zien is in de achtergrond. De Zoom-operator is niet verantwoordelijk voor de uitzending zelf, dit wordt verzorgd door de algemeen technicus van dienst.
De vliegende keep: Algemeen technicus
De algemeen technicus zorgt er bij uitzendingen voor dat alle systemen goed blijven functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de stream-apparatuur. Daarnaast is hij of zij “vliegende keep”. Gaat er tijdens de uitzending iets mis, dan is deze technicus dé persoon die het op kan lossen.
Zo, dat was een ‘rondje door’ de regiekamer. En dit is eigenlijk pas het begin, want technisch én inhoudelijk komt er nog zóveel meer bij kijken. Ik kan er niet over uitgepraat raken… dus heb je vragen? Laat het me dan vooral weten via onderstaand formulier!