Bedrijfsvideo of brandvideo: Waar gaat jouw publiek echt voor zitten?

Stel je voor: Je zit in de bioscoop met een bak popcorn op je schoot. Ineens begint er een ‘bedrijfsvideo’ te spelen op het scherm. De directeur van het bedrijf praat over hoe geweldig zijn bedrijf is en dat ze allemaal partners hebben om de beste producten te maken. Je begint te denken: “Informatief, leuk product, ik weet nu precies wat ze doen!” 

Dezelfde situatie doet zich voor, alleen in plaats van een bedrijfsvideo, wordt er een brandvideo afgespeeld. De beelden zijn prachtig en het geluid is meeslepend. Je ziet mensen die genieten van het product of de dienst die het bedrijf aanbiedt. Het merkverhaal wordt verteld op een manier die je raakt. En plotseling ben je gepakt door de video. “Wow, dit ziet er echt goed uit, ik wil meer weten over dit merk.”

Bedrijfsvideo 

Een bedrijfsvideo is eigenlijk precies wat het zegt: een video die jouw bedrijf presenteert aan de wereld. In deze video kun je bijvoorbeeld laten zien hoe jouw producten worden gemaakt, wat jouw diensten inhouden of hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie. Het doel van een bedrijfsvideo is om (potentiële) klanten een kijkje te geven in jouw bedrijf en te laten zien waar jouw bedrijf voor staat. 

Brandvideo 

Een brandvideo is een video die de kernwaarden en de identiteit van jouw merk op een visuele manier communiceert. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld het verhaal achter jouw bedrijf, de missie en visie of de producten en diensten die worden aangeboden. Het doel van een brandvideo is om op een emotionele manier de connectie tussen jouw merk en jouw doelgroep te versterken.

img 20220601 wa0018

Wat kunnen deze video’s betekenen voor jouw marketingdoelstellingen? 

Ten eerste kan het zorgen voor meer naamsbekendheid. Een goede brand- of bedrijfsvideo kan ervoor zorgen dat jouw merk blijft hangen bij de doelgroep, waardoor deze eerder geneigd is om jouw product of dienst af te nemen. Daarnaast zorgt het voor hogere betrokkenheid van jouw doelgroep, omdat zij zich meer kunnen identificeren met jouw merk en de boodschap die wordt overgebracht. Uiteindelijk kan dit alles resulteren in meer verkoop. Door de connectie die jouw doelgroep voelt met jouw merk of door de verkregen informatie is de kans groter dat zij voor jouw product of dienst kiezen in plaats van die van de concurrent.

Welke video vertelt jouw bedrijfsverhaal het beste? 

Het verschil tussen een bedrijfsvideo en een brandvideo is dus vrij eenvoudig. Een bedrijfsvideo is gericht op het bedrijf of product, terwijl een brandvideo zich richt op de emoties en de beleving van het merk. Kiezen tussen een brandvideo en een bedrijfsvideo is voor ons vergelijkbaar met het kiezen tussen zoete of zoute popcorn in de bioscoop. Het hangt af van wat je op dat moment wilt en wat het beste past bij je marketingdoelstellingen. 

Als je bijvoorbeeld een nieuw product op de markt brengt en je wilt de kenmerken en voordelen van het product benadrukken, dan is een bedrijfsvideo de juiste keuze. De kijker krijgt informatie over het bedrijf en de producten of diensten die het aanbiedt. En als je wilt dat je publiek meer verbonden raakt met je merk en een emotionele band opbouwt, dan is een brandvideo de juiste keuze. Een brandvideo richt zich op het vertellen van het verhaal achter het merk, het creëren van een beleving en het inspireren van de kijker.

Mijn naam is Tim Lokhorst, video strateeg bij PPCRN. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om na te denken welke video het beste bij jou past. Meer weten? Onze popcorn staat klaar!

Meer blogs

20230816 1058 ppcrn 1 line bts lvermeulen 2703 webres
Videoproductie

AI als innovatieve partner in video

In het digitale tijdperk waar technologische vooruitgang en creatieve flair samenkomen, positioneert PPCRN zich als pionier in de ...
whatsapp image 2023 12 12 at 10.15.43
Live events

Het WLPF-Evenement 2023: Een hybride succes!

In de snel ontwikkelende wereld van de evenementenorganisatie en hybride bijeenkomsten, was het WLPF-evenement van 2023 een mijlpaal ...
20220818 130927
Videoproductie

Professionele camera vs. mobiele telefoon

Waarom zo groot? Mijn Iphone kan dit toch ook?! Als het gaat om het vastleggen van beelden zijn ...
wouter keuris fotografie 124
Live events

Hybride evenement: hoe combineer je een fysiek evenement met online kijkers?

In het verleden waren we gewend om naar bedrijfsevenementen toe te gaan. Toen de pandemie opkwam, werd alles ...
Videoproductie

Show, don’t tell: de kracht van een recruitment video

De online wereld is altijd in ontwikkeling en dus ook de manier waarop we onze volgende collega vinden. ...
Live events

Let’s go vertical! Livestreaming op TikTok

Bij PPCRN zijn we altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en innovaties. Dus toen wij de vraag kregen ...