Wil jij digitaal groeien met jouw bedrijf? Dan is videocontent een onmisbaar onderdeel. Want – hoe cheesy het ook is – een beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden. Je kunt je klanten vertellen waarom jullie de beste partij zijn, maar nóg beter is om het te laten zien.
Hoe zorg je nu voor sterke videocontent? Door jezelf een aantal vragen te stellen, kom je tot de kern van jouw video. We nemen je mee in deze blog.
Vraag #1: Waarom wil je een video?
Het klinkt misschien als een open deur, maar het is dé belangrijkste vraag om mee te beginnen: Waarom wil je eigenlijk een video? Denk goed na of je doel is om de kijker te inspireren, informeren of juist te activeren. Wat wil je dat de kijker doet of denkt na het bekijken van de video? Door hier goed over na te denken, neem je van tevoren de juiste beslissingen. Hiermee haal je alles uit je video.
Vraag #2: Wie wil je bereiken?
Met een specifieke doelgroep in gedachten, is het makkelijker om te bepalen wat je in de video wilt laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de personen die in beeld moeten komen. Herkenbaarheid werkt hier goed bij. Op het moment dat jouw doelgroep zich identificeert met de personen op het beeld, scoort je video beter.
Vraag #3: Waar ga je de video plaatsen / delen?
Je hebt nu voor ogen ‘waarom’ en voor ‘wie’ je de video gaat maken. Nu is het belangrijk om te bepalen waar je de video gaat plaatsen/delen. Je kunt ontzettend veel uit een draaidag halen, maar er moet van tevoren wel bepaald worden welke vorm van video er ingezet moet worden. Je kunt namelijk niet op elk mediakanaal dezelfde soort content plaatsen.
Er zijn veel verschillende vormen van video waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld:
- Bedrijfsvideo
- Live registratie
- Social snippets
- Casevideo
- Aftermovie
- Instructievideo
- Animatie
- Webinar
Onze tip: bespreek en kies wat de beste vorm is voor jouw bedrijfswens. Wil je bijvoorbeeld de kijker imponeren? Kies dan voor bijvoorbeeld een bedrijfsvideo. Dit is vaak een eerste kennismaking van de kijker met je merk. Zorg dat je jouw marketeer betrekt bij dit proces, zij kennen de juiste videoformaten voor elk kanaal!
De spelregels van socialmediacontent
Social media hebben hun eigen spelregels voor content. Een bedrijfsvideo kan bijvoorbeeld prima getoond worden op social media, maar haalt hier niet het bereik dat gewenst is. Bij social media draait het om snelle content. De vuistregel: je hebt 3 seconden om de kijker te bereiken, voordat hij/zij verder scrolt. Bron: The Three Second Social Media Rule – Marketing Essentials Lab.
Een prachtig drone shot als opening van je bedrijfsvideo is bijvoorbeeld voor social media niet geschikt. De intro duurt dan te lang. Mocht je daarom content willen voor op de website én voor op social media, dan moet je hier van tevoren al over nadenken. Zo kan je in de productie rekening houden met het opnemen van korte snippets of teasers voor de socials. Dit zijn korte video’s die goed inzetbaar zijn op social media en in verschillende formaten opgeleverd worden.
Nog iets waar je rekening mee moet houden: op social media wordt er veel gewerkt met verticale beelden. Als je tijdens het filmen dus rekening houdt met verticale beelden, haal je meer uit je content. Dit zorgt ervoor dat jouw socialmediacampagne écht impact maakt.
Tip: check deze cheatsheet van Sprout Social voor de laatste social media videospecs.
Vraag #4: Hoe ziet jouw videohuisstijlhandboek eruit?
Zorg dat alle content die je maakt conform de bedrijfsidentiteit en kernwaarden zijn. Zo ook bij het opnemen van de video. Dit houdt in dat iedereen in beeld volgens jullie richtlijnen werkt en ook dat de cameracrew deze regels hanteert. De meeste bedrijven hebben een huisstijlhandboek waar alle richtlijnen in staan over het gebruik van logo’s, kleuren en lettertypes. Maar wist je dat je ook een videohuisstijlhandboek kan maken?
In een videohuisstijlhandboek maak je een vaste opzet voor het gebruik van onder andere titels in video’s, openers, sluiters en bumpers. Dit zijn kleine animaties die worden gemaakt vanuit jouw logo om een video mee te starten of sluiten. Het kan ook ingezet worden om een overgang aan te geven. Door een videohuisstijlhandboek te laten maken, zorg je dat al jouw video content dezelfde look & feel hebben.
Ontdek de kracht van video voor jouw merk
Je hebt nu de juiste handvatten om te starten met video. Je weet waar je aan moet denken en wat je niet moet vergeten. Wil je nog meer weten of heb je vragen? Laat het me dan vooral weten via onderstaand formulier!